De câte ori ți s-a întâmplat să vrei să ai o simplă discuție și te trezești prins într-un conflict?

Mie mi s-a întâmplat de multe ori. Aveam reacții automate față de anumite persoane. Ajungeam să critic, să mă enervez, să mă apăr și astfel aduceam conflictul în viața mea.

Asta până când am realizat câtă energie consumam. Poate o ceartă dura 5 minute dar eu rulam cearta ore sau zile la rând în mintea mea. Apoi consumam energie încercând să repar lucrurile. De cele mai multe ori eram atât de obosită încât nu mai aveam energie pentru ceea ce îmi doream să realizez.

Apoi m-am întrebat ce duce la acest tip de reacție nedorită. Am înțeles că suntem influențați de persoanele importante din viața noastră, începând de când eram copii. Am realizat la un moment dat că preluasem, inconștient, tiparul părinților mei de comunicare. Părinții mei erau temperamentali. Urmând aceste modele, îi puneam pe ceilalți în defensivă. Comunicarea se transforma în ceartă. Astfel, am asistat și am participat activ la multe certuri. Rulam tiparul pe care îl învățasem și care din păcate nu avea cele mai bune rezultate. De cele mai multe ori intram pe pilot automat. Și folosim ceea ce am învățat. Nu ne gândim că în anumite situații, există și alte comportamente /moduri de comunicare pe care le putem învața și adopta.

Când am realizat că:

 – E un consum mare și inutil de energie

– Era un tipar de reacție învățat, nu m-am născut cu el

 – Aveam mai multe dezavantaje decât avantaje

M-am întrebat:

– Ce îmi doresc cu adevărat?

– Cum vreau să reacționez?

 – În ce direcție mai productivă vreau să îmi canalizez energia?

Cu aceste întrebări a început drumul meu spre schimbare. Nu a fost ușor, mai ales cu relațiile din copilărie. Acolo s-au format tiparele inconștiente de reacție, care apar în mod special în preajma acelor persoane. Ele știu foarte bine ce butoane să ne apese, tot inconștient, desigur.

Drumul nu l-am parcurs singură, am avut un coach alături de mine.

Îți propun și ție câteva întrebări care pe mine m-au ajutat:

Cât de des intru în conflict cu ceilalți? Câtă energie consum? Câtă energie îmi rămâne pentru ceea ce îmi doresc cu adevărat? Cum aș putea să reacționez pentru a-mi conserva energia? În ce direcție mai productivă vreau să îmi canalizez energia?

Te provoc să-ți iei un moment cu tine să-ți răspunzi sincer la aceste întrebări. Și bineînțeles, să acționezi!

Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,

Alina Tudor semnatura 1