“Ceea ce reziști, nu numai că persistă dar și crește în dimensiune.” Carl Jung
Jung vorbește în scrierile lui de ceea ce el numește umbră. A observat că pacienții care rezistau anumitor aspecte ale lor, defecte sau probleme, făceau ca aceste aspecte să se întărească și chiar să crească în dimensiune.
Se creea astfel un cerc vicios problemă – rezistența mare – problemă mai mare. Aceasta duce inevitabil la fracturarea psihicului. Focusul lui era să ajute pacienții să devină întregi. Rezistența se traduce prin neacceptare, negare, ascundere. Aspecte ale noastre de care nu suntem mândri sau experiențe de viață pe care nu vrem să le acceptăm, de care fugim.
Unele din formele pe care le îmbracă rezistența este victimizarea, învinovățirea altor persoane sau încercarea de a-i schimba pe cei din jurul noastru. Ideea este că cu cât nu vrem și nu acceptam ceva din noi sau din viața noastră, cu atât focusul, atenția și gândurile noastre se duc fix în direcția nedorită. Acolo unde e atenția noastră este și energia noastră. Și aduce în viața noastră de fapt mai mult din ce nu vrem să experimentăm.
Iată câțiva pași care ne pot fi de folos în descoperire și acceptare:
- Descoperă rezistența
Ce parte din mine nu accept? Cărei experiențe opun rezistență?
- Observă ce se întâmplă și numește
De exemplu: E o frică aici că nu o să reușesc/ Văd o neîncredere, etc.
- Dă-i spațiu să existe
Observ frica/neîncrederea și îi permit să existe. Bine ai venit. Sunt curios ce mesaj ai pentru mine.
Carl Jung spune că primul pas pentru schimbare este acceptarea. Faptul că putem să privim cu curiozitate și acceptare ceea ce e în interiorul sau exteriorul nostru, ne permite în primul rând să trăim în pace.
Situațiile sau sentimentele dificile fac parte din viață. Felul în care ne raportăm la ele, fac diferența. Ele au rolul de a ne ajuta să devenim persoane întregi și mature.
Ce oportunitati de creștere poți găsi în situațiile dificile pe care le trăiești?
Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,