Experimentăm lumea exterioară prin intermediul simțurilor. Receptăm informația prin cele 5 simțuri (văz, auz, simt, gust și miros), apoi creierul o procesează, o codifică în imagini, sunete, senzații/emoții și o stochează. Pe măsură ce ne folosim simțurile, codificam acele înțelegeri prin cuvinte. În interiorul nostru cuvintele funcționează că simboluri ale reprezentărilor senzoriale. Cuvintele funcționează în conștiință noastră ca o hartă a realității. Ele ne furnizează o schemă, un model despre acea realitate.
Cuvintele (limbajul) influențează și controlează reprezentările interne. Reprezentarea internă completă (experiență) o numit structura profundă. Cuvintele și propozițiile pe care le rostim formează structura de suprafață.
După ce primim informațiile din lumea exterioară, creierul aplică doua tipuri de filtre. Primul filtru este – ștergere, distorsiune, generalizare. Informațiile rămase creierul le filtrează din nou pe baza valorilor, convingerilor pe care le avem.
În fiecare secundă creierul nostru primește 2 milioane biți de informație și dacă creierul nu ar șterge informația, am înnebuni. Distorsiunile ne ajută să ne bucurăm de o opera de artă sau să ne facem planuri de viitor. Generalizarea ne ajută să învățam mai repede pentru că informația primită e mereu comparată cu cea existentă deja, în felul acesta putând să gestionam cantități de informații din ce în ce mai mari.
Al doilea filtru este format din valori, credințe. Practic îi oferim evenimentului o semnificație, în încercarea de a-l înțelege. Prin urmare noi nu operam direct asupra lumii ci asupra percepțiilor noastre despre lume. În interiorul conștiinței noastre experimentam aceste filtre (harți) ca fiind gânduri.
Hărțile interacționează cu fiziologia noastră pentru a ne produce stările. Ulterior, aceste stări ne determină comportamentul.
Aceasta înseamnă că percepția noastră funcționează că proiecție – ne determină acțiunile. Înainte că o persoana să-și schimbe gândirea, emoțiile și răspunsurile trebuie să își modifice harta internă. O modalitate de ne îmbogăți harta internă este să ne adresăm întrebări. Până când? Până când obținem ceea ce ne dorim.
Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,