A fost o vreme când credeam că afirmațiile pozitive mă pot ajuta în orice îmi propun să realizez. Influențată de multe cărți scrise pe aceasta temă, repetam mecanic anumite afirmații și mă miram că nu vedeam rezultate în viața mea. Apoi am căutat să văd ce anume făceam greșit. Am înțeles ce se întâmplă de fapt și acum vreau să împărtășesc descoperirea mea cu tine.

Primul lucru pe care l-am înțeles este că afirmațiile pozitive pe care le faci trebuie să fie credibile. Daca nu sunt credibile, ai înlocuit o distorsiune veche cu una nouă. De exemplu dacă tu ai o convingere de genul ”Nu mă pricep la nimic” și o înlocuiești cu “Sunt cel mai bun la toate”, eventual o și repeți mereu, crezând că prin repețiție se va imprima, mintea ta o va respinge automat și îți va da toate argumentele posibile că nu este așa.

În acest caz o afirmație care te poate ajuta ar fi: “Eu fac bine multe lucruri”. Poți adauga și câțiva piloni de susținere la acest gând, ca să îl transformi în crez. Spune-ți ce anume faci bine. Adu-ți argumente până când simți că acest lucru este adevărat.

Alte exemple de distorsiuni vechi și noi:

Sunt prea bătrân – Sunt veșnic tânăr

Sunt sărac – Sunt bogat

Sunt trist – Sunt vesel

Sunt singur – Sunt înconjurat de iubire

Sunt gras – Sunt slab

Ideea nu este să găseșți opusul la ce crezi că nu ești sau nu ai și să repeți mecanic afirmațiile, crezând că o să schimbi ceva. Sunt noi distorsiuni de gândire care îți sunt de folos la fel de puțin ca și cele vechi.

Ce poți face concret?

Găsește un gând alternativ pozitiv și realist. Apoi aduci argumente – piloni pentru a-l solidifica și faci asta până simți că este adevărat. Apoi poți să îl repeți.

Al doilea lucru pe care l-am înțeles este că afirmațiile merită să fie urmate de acțiune.

Soluția este să te întrebi ce ai de făcut ca să ajungi unde ți-ai propus. De exemplu dacă spui “sunt sărac”, întreabă-te întăi dacă este 100% adevărat. Apoi întreabă-te cât vrei să câștigi și apoi ce poți face pentru a câștiga cât vrei.

Ține minte că oricâte afirmații pozitive ai face, nu te ajută cu adevărat dacă nu sunt însoțite de acțiune. Îți poți spune în toate felurile că ești slab, dacă nu ții un regim alimentar nu o să obții rezultatele dorite! Este valabil și în situația în care îți spui că ești sărac, dar nu te gândești cum să îți suplimentezi veniturile și nu faci un pas în direcția dorită.

Te provoc să faci afirmații pozitive în care SĂ CREZI și SĂ ACȚIONEZI!

Ce afirmație pozitivă și realistă poți scrie chiar acum? Ce argumente îi poți aduce? Care ar fi primul pas pe care dacă l-ai face acum te-ar apropia de ceea ce îți dorești?

Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești!