Credințele noastre reprezintă o forță foarte puternică care ne influențează comportamentul, sănătatea și ne modelează lumea în care trăim.

Henry Ford spunea : ’’Dacă tu crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri.’’

Un studiu interesant a fost realizat de o persoană care a intervievat 100 de oameni care fuseseră bolnavi de cancer în faza terminală și supraviețuiseră. Un reporter a mers să-i intervieveze pe acești oameni pentru a încerca să vadă ce au ei în comun și a observat că tipurile de tratament fuseseră diferite. Unii făcuseră tratamente standard – chirurgie, chimioterapie, radiații, alții acupunctură, alții regimuri și modele nutriționale, alții urmaseră căi psihologice sau religioase. Unii… nu făcuseră nimic.

Singurul lucru care îi caracteriza pe acești oameni era că toți credeau că ce fac ei va funcționa.

În istoria medicală există o demonstrație foarte interesantă referitoare la puterea credinței, și anume efectul placebo. Efectul placebo implică o situație în care cineva crede că primește medicamente, dar de fapt primește un medicament fals și se face bine.

În noul testament, domnul Iisus Hristos spune oamenilor pe care i-a vindecat:”Credința ta te-a mântuit/vindecat”.

Am făcut această introducere pentru a ne reaminti cât de puternice sunt credințele noastre și ce impact pot avea asupra vieții noastre. E important să știm că nu ne naștem cu un sistem de credințe, ci le dobândim în urma interpretărilor pe care le dăm evenimentelor din viață noastră, societății în care trăim, anturajului, părinților noștri.

Îți propun două exerciții, unul pentru detectarea convingerilor limitative și altul pentru eliminarea lor.

  1. Detectarea convingerii/credinței limitative

Ia un pix și o foaie și răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce crezi despre tine? De exemplu: “Sunt leneș”, “Sunt prost”, etc.

2. Ce crezi că e posibil pentru tine să realizezi? De exemplu: “Eu mereu renunț”, “Nu voi renunța niciodată la fumat”, “Nu voi avea niciodată ceea ce îmi doresc cu adevărat”, etc.

3. Ce crezi despre ceilalți oameni? De exemplu: “Oamenii sunt răi”; “Oamenii sunt egoiști”; etc.

4. Ce i-ai auzit pe părinții tăi spunând cel mai des în copilăria ta? “Banii se fac greu”, “Ban la ban și păduche la păduche trage”, “Brânză bună în burduf de câine”, “Daca dai nu ai’, etc.

5. Ce i-ai auzit pe prietenii tăi spunând cel mai des? “Nu toți au noroc”, “Nu e pentru noi”, etc.

Numai faptul că devii conștient de ele, le ia din puterea pe care o au asupra ta. Punându-le la îndoială prin întrebări, le va face și mai slabe: de unde știu, cine m-a învățat, cât de adevărat mai este în contextul actual, etc.

Fii atent și la cercul tău de influență. Credințele lor pot fi și ale tale. De multe ori avem tendința să ne raportăm la cei din jurul nostru și uităm că în afara acestui cerc, chiar există oameni care pot face ceea ce își doresc.

II. Eliminarea și transformarea convingerilor/credințelor limitative

1. o listă cu convingeri limitative.

2. Taie cu un pix negru fiecare cuvânt din convingerile limitative. (Ajută creierul să nu mai facă asocierea negativă).

3. În partea dreaptă a listei trece convingerile pozitive pe care vrei să le ai.

4. Completează convingerea pozitivă cu piloni de susținere (evidențe). (Sunt inteligent pentru că…/Cred că oamenii sunt prietenoși pentru că…)

 5. Repetă convingerile pozitive timp de 15-20 zile.

Ia-ți tot timpul de care ai nevoie pentru a practica și îmbrățișa noile credințe pe care dorești să le ai. Meriți!

Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,

Alina Tudor semnatura 1