Despre comportamente
“A fost odată ca niciodată o tânără timidă. Îi era rușine să ceară sau să spună ce își dorește. Se baza pe cei din jurul ei să ceară sau să rezolve probleme pentru ea. Într-o zi a fost nevoită să se interneze în spital. Și a îndurat dureri pentru că nu era obișnuită să ceară. Și nu era nimeni acolo să ceară pentru ea. În acel moment a luat hotărârea să se schimbe. A început să fie mânioasă și să facă scandal când nu obținea ceea ce voia. A început să ceară cu agresivitate și mânie. Și pentru că a observat că era un mod care producea rezultate în anumite situații, îl folosea mereu. Până într-o zi, când a citit un articol care i-a schimbat viața. A realizat că mânia era doar un comportament și poate, câteodată, în situația potrivită, o să îl mai folosească. Apoi a învățat și despre alte comportamente. Și a început să adapteze comportamentele la situații. Și a început să aleagă. Și a devenit liberă și puternică.”
Ai observat la tine vreun comportament cu care te-ai identificat în diferite etape de viață? Prin comportamentele folosite obții anumite rezultate și reacții. Dacă un anumit comportament îți folosește la un moment dat, vei avea tendința să îl folosești cu preponderență și să te identifici cu el.
Pot apărea două probleme aici. Una este că poți ajunge să îl folosești indiferent de situație. A doua este că te identifici cu el și apoi nu mai este ușor să schimbi ceva ce ești (identitatea se schimbă mai greu decât comportamentul).
Ce soluții ai?
1. Să spui “am” în loc de “sunt”. De exemplu poți înlocui “sunt furios” cu “am un sentiment de furie”, sau “sunt trist” cu “am o sentiment de tristețe”. Făcând acest lucru, creezi un spațiu între identitatea ta și furia sau tristețea ta, astfel încât poate deveni ceva ce este în puterea ta să schimbi.
2. Întreabă-te “Cât de mult îmi folosește acest comportament?” și “În ce situații e util să folosesc acest comportament?”. Comportamentele nu sunt bune sau rele ci folositoare sau nefolositoare. Dacă ai un coleg care țipă la tine, poate că îți folosește să-i spui “stop” cu ton ridicat. Poate și tristețea vrea să îți spună ceva, cum ar fi că e momentul să acționezi diferit.
Acum înțelegi că un comportament e ceva ce ai, l-ai plasat în exteriorul tău și știi în ce situații vrei să îl folosești. Dar încă nu poți reacționa așa cum vrei. Ai răbdare cu tine! Folosind mult timp un anumit comportament ești deja pe pilot automat. Merită să faci și un al treilea pas.
3. Întreabă-te ”Cum ar fi fost util să reacționez în acesta situație?” și “Ce voi face/spune data viitoare?” Folosește-ți imaginația și crează un film cu tine reacționând așa cum vrei. Un film în care să gândești, să spui, să faci și să simți ce vrei tu. Poți folosi imaginația pentru evenimentul din trecut care s-a produs sau pentru ceva ce urmează să se întâmple. Transmite-i creierului tău ce anume vrei cu exactitate.
În timp o să înveți să fii atât de prezent încât poți să-ți adaptezi comportamentele în timp real la situațiile pe care le întâlnești.
Alege chiar acum o situație în care ai fost sau urmează să fii și scrie ce anume vrei să gândești, să spui, să simți și să faci.
Îndrăznește să faci acest exercițiu rapid și scrie-mi ce a fost diferit după ce ai urmat cei 3 pași.
Te provoc să alegi ce comportament vrei să ai!
Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești!