“Cel care are un De Ce pentru care să trăiască, va suporta orice Cum”. Nietzsche
De când mă știu, pentru tot ce mi s-a întâmplat, am căutat un sens. Am vrut să înțeleg de ce sunt aici, cât de mult a fost alegerea mea și ce am de făcut. Am vrut să găsesc un sens în viață și în moarte. Un sens al suferinței. În acest tumult al întrebărilor, am găsit și răspunsuri.
Cred că nevoia fiecărui om este să găsească un sens. Când îl găsește și îl îmbrățișează, atunci are liniște, putere, energie, voință, împlinire, fericire. De asemenea e pregătit să depășească obstacole, să trăiască frustrare sau neplăcere câteodată. Sau chiar să sufere.
Sunt primul meu client de coaching și am observat că atunci când de ce-ul meu nu era conturat, nu îmi era clar ce aveam de făcut, pierdeam mult timp cu lucrurile care nu aveau importanță și încercam destul de des sentimente de frustrare.
Îmi amintesc de o întâlnire în cadrul căreia fiecare participant și-a prezentat activitatea. O singură persoană a spus, cu capul plecat, că este casnică și s-a ocupat cu creșterea celor 3 copii ai săi. Am întrebat-o ce spune despre ea faptul că are copii realizați și cât de important este să ai un asemenea job. Am observat cum fața i s-a luminat și asta m-a făcut să realizez cât de important este să identifici sensul pe care îl ai în viață.
O clientă îmi spunea că nu crede ca și-a găsit misiunea. Am întrebat-o cum știe că ceea ce face acum nu e deja misiunea ei? Cum ar știi că a găsit-o? Ce așteaptă să se întâmple?
Câteodată, unii oameni au așteptarea să fie ceva deosebit, să fie o revelație. Poate să fie, poate nu. Dacă nu apare revelația așteptată, ce ar fi să dai tu un sens și să-ți definești o misiune?
Câteodată, alți oameni așteaptă să le dea altcineva un răspuns, să le spună ce au de făcut. Răspunsul la acestă întrebare nu poate veni din afara noastră, oricât l-am aștepta. Este în interior și din interior. Noi suntem cei care dăm sens vieții noastre.
Când găsim acest sens, ne putem defini misiunea. Când avem definită misiunea ne putem face un plan de acțiune. Când avem un plan de acțiune putem filtra și cerne informațiile care ajung la noi, putem deosebi și decide să fim sau nu în misiunile celorlalți, putem avea claritate și energie pe drum.
O să mai revin asupra acestui subiect. Până atunci, te las cu câteva întrebări:
Ce sens pozitiv poți da evenimentelor care ți-au provocat suferință?
Ce sens merită să dai la ce faci acum? Cine beneficiază de serviciile tale? Ce plus de valoare poți aduce în viața ta și a celor din jurul tău? Care e contribuția ta la binele lor?
Unde te vezi peste 10 ani? Dar peste 20?
Ce ai vrea să spună copiii tăi la trecerea ta în neființă despre tine?
Cum ar suna misiunea ta?
Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,
Felicitari, Alina, pentru articol si pentru progresul facut!
Keep doing it 🙂