A fost odată un pui de porumbel. Avea puțin timp de când se afla în cuib cu frații lui. Era cald și bine acolo și avea întotdeauna de mâncare. Lumea lui se raporta la acel cuib.
Până într-o zi când a vrut să vadă ce e în afara cuibului. Și a început să dea din aripi. Era greu la început, îl durea și obosea foarte repede. Când simțea un pic de durere se întorcea repede înapoi în cuib. Și asta s-a întâmplat o dată… și a doua oară… a treia oară însă zborul lui a fost atât de lin și adierea vântului atât de caldă și cerul atât de albastru… și atâtea lucruri avea de descoperit în lume, încât aproape și uitase de acel cuib pe care îl considerase casa lui. Și a tot zburat și a descoperit lumea și și-a respectat natura lui de porumbel.
În articolul precedent ai aflat despre faptul că, pentru a fi cine cine vrei să fii, merită să-ți creezi obiceiuri sau deprinderi.
Dar cum se crează obiceiurile?
De cât timp ai nevoie pentru a-ți forma o deprindere?
Să presupunem că, la fel ca porumbelul, vrei să vezi ce este în afara lumii la care te raportezi acum. Asta înseamnă că ai deja ceea ce este cel mai important – motivația – combustibilul care te duce la destinație.
Iată cum poți crea un obicei în 7 pasi:
1. Fă o listă cu ce comportamente merită să le transformi în obiceiuri pentru a ajunge la obiectivul tău
2. Ia-le pe rând. Concentrează-ți atenția pe câte un comportament până ajunge să fie obicei și apoi poți trece la următorul.
3. Investește timp pentru a crea o deprindere. Specialiștii spun că ai nevoie de minim 21 de zile pentru a instala o deprindere și de câteva luni pentru a o menține. Aș spune că depinde de fiecare om și de motivația lui. Vei știi că ai creat un obicei atunci când vei simți că e natural să îl faci, nu te mai gândești și în nici un caz nu te forțezi. Indicatorul tău este naturalețea/ușurința.
4. La început concentrează-te pe instalarea obiceiului și mai puțin pe durată, cantitate sau calitate. Dacă te gândești că ai nevoie de o oră de mișcare de 5 ori pe săptămână, la început fă 15 minute pe zi și apoi poți să crești durata.
6. Fă-ți o listă cu obstacolele care ar putea apărea și cu ce vei face ca să le depășești. La început poți avea tendința să spui “nu am chef azi” sau “lasă că mai e și mâine o zi” sau să alegi să faci altceva în schimb. Scrie ce anume vei face când vor apărea astfel de obstacole.
7. Programează-ți ziua de seara, înainte să adormi. Fă-ți un film cu ziua care urmează, văzându-te pe tine făcând ceea ce îți dorești și cu ordinea în care vei face lucrurile.
Îmi aduc aminte de o poveste despre un actor care a ajuns faimos. Când au apărut comentarii despre el cum că a ajuns faimos peste noapte, răspunsul lui a fost : “Noaptea de care vorbiți a durat 10 ani”. Din afară nu s-a văzut efortul pe care l-a făcut zi de zi, ani și ani de zile.
Reține că nimeni nu poate ajunge peste noapte acolo unde își dorește și că obții rezultate bune cu efort și perseverență. Începuturile nu sunt ușoare întotdeauna. Dacă te aștepți să fie foarte ușor, întreabă-te dacă e o așteptare realistă.
La început poate că doare puțin, poate efortul e cu sudoarea frunții, dar când o să apară rezultatele și te vei uita în urmă, vei ști că a meritat tot efortul.
Ține-ți privirea pe obiectiv și mergi mai departe indiferent ce obstacole apar!
Ce merită să începi să faci chiar acum pentru a ajunge cine vrei să fii sau să ai ceea ce îți dorești? Scrie chiar acum. Scrisul te ajută să îți clarifici motivația ta. Vei afla mai multe despre motivație în articolul urmator.
Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,
