Cândva, cu ani în urmă, am avut un moment în care am realizat sunt într-o luptă cu gândurile. Eram când în trecut cu păreri de rău, când în viitor cu scenarii pesimiste, când rămâneam blocată într-o discuție cu cineva cu care nu înțelegeam sau nu eram de acord. Pentru toate aceste gânduri și scenarii îmi provocau mari frustrări, m-am întrebat ce pot face pentru a le gestiona mai bine. Am început citesc despre asta, lucrez cu mine și fac treptat mici schimbări . Acum m-am obișnuit fiu atentă cum gândesc, identific tiparul de gândire folosit și îl combat prin tehnicile pe care ți le prezint și tie.

O încep cu cele mai răspândite capcane de gândire, ca să-ți fie mai ușor ți analizezi propriul stil de gândire, apoi îți ofer și câteva tehnici de combatere a acestora.

1. Catastrofizarea

Apare pe un fond pesimist și crezi lucrurile se vor termina prost, chiar groaznic.

Exemplu: ai un drum de făcut până la Cluj și încep ți treacă diverse gânduri prin cap: “Dacă fac un atac de cord la volan? Dacă cel cu care urmează întâlnesc pățește ceva și nu mai pot încheia contractul? “

Soluție

Întreabă-te: Care e problema de rezolvat? Pot face ceva concret pentru a evita situația de care tem acum?

2. Generalizarea

Ai avut o experiență neplăcută și o folosești ca șablon pentru a generaliza.

Exemplu: ai picat examenul la scoală de șoferi și ai conchis : “eu întotdeauna eșuez”.

Soluție

Întreabă-te: Chiar întotdeauna eșuez? Nu există nici o excepție? Dar când am luat examenul la facultate? (caută excepții)

3. Citirea gândurilor

Presupunerile pe care le faci despre ceilalți oameni fară ai dovezi.

Exemplu: ai predat o lucrare șefului tău care a luat-o încruntat, spunându-ți vorbiți mai tărziu. În mintea ta țiai spus deja este supărat pe tine.

Soluție

Întreabă-l dacă îl preocupă ceva, dacă s-a întâmplat ceva sau îl poți ajuta. Întreabă-l dacă încruntarea lui are vreo legătură cu tine (interogare).

4. Gândirea dihotomică, rigidă (alb-negru)

Tendința de a clasifica lucrurile în bine – rău, corect – incorect, învingătorînvins, succes-eșec.

Exemplu: “Dacă angajez, trebuie să renunț la facultate”. “Trebuie fac asta acum ori niciodată”.

Soluție

Întreabă-te: Ce alte variante mai am?

5. Raționalizarea emoțională

Situația în care sentimentele puternice îți aduc gânduri negative și îți încețoșează judecata.

Exemplu: “ simt speriat, înseamnă se va întâmpla ceva rău”.

Soluție

Întreabă-te: Cum pot fi așa sigur de asta? Cum ar reacționa altcineva în situația mea?

6. Învinovățirea

Situația în care cauți vinovați pentru ce s-a întâmplattu sau ceilalți. Căutarea vinovaților este contraproductivă și te blochează în problemă.

Exemplu: “Fir-ar fie, e numai vina mea”! “Uite ce s-a întâmplat din vina ta“!

Soluție

Întreabă-te: Oare e 100% adevărat? Ce alți factori au contribuit la situația în care sunt acum? Și dacă ar fi adevărat, ce am învățat din asta? Ce pot face diferit data viitoare?

7. Filtrarea și amplificarea

Când filtrezi iei în considerare doar informațiile care se potrivesc cu prejudecățile tale și când amplifici mărești importanța unui eveniment care se potrivește cu convingerile tale.

Exemplu: ai o întălnire cu un potențial client și te refuză. Îți spui: “Eram sigur așa se va întâmpla, nimic nu îmi iese bine”. Îți amintești doar situațiile în care nu ai reușit.

Soluție

Întreabă-te: E 100 % adevărat? În ce situații am reușit? (caută excepții)

8. Limbajul emoțional

Atunci când exagerezi, folosind cuvinte cu încărcătură emoțională care îți afectează judecata. Ajungi te convingi singur nu poți, e greu, nu știi etc.

Exemplu: ar fi groaznic rămân singur! Ar fi sfârșitul lumii dacă s-ar întâmpla asta! Nu mai suport mi se întâmple așa ceva! E umilitor pentru mine! Trăiesc un adevărat coșmar!

Soluție

Fii atent ce cuvinte folosești! Alege cuvinte care nu au încărcătură emoțională negativă. De exemplu: “Nu ar fi ușor rămân singur, dar voi descurca. Dacă se întâmplă asta o fiu trist, dar sunt șanse mici opresc. A fost neplăcută situația în care m-ai pus. Trăiesc un moment mai delicat acum.”

9. Gândirea magică

Este gândirea superstițioasă în care legi două evenimente care nu au legătură între ele, pentru faptul se succeed în timp.

Exemplu: “Azi e marți 13, deci o mi se întâmple ceva rău”. “Am văzut preotul, deci mi se întâmplă ceva rău azi”. “Am fost îmbrăcată cu rochia neagră când m-a părăsit prietenul, deci negrul îmi poarta ghinion”.

Soluție

Întreabă-te: Ce legătură au aceste două evenimente? Cum am ajuns le leg?

Aminteșteți nu ești singur, fiecare dintre noi se luptă cu gândurile. Fiecare dintre noi are convingeri limitative, îndoieli, apăsări. Întreabă-te mereu cât de mult îți mai folosesc aceste convingeri și fii bun cu tine! Fii cel mai bun prieten al tău!

Când te surprinzi îți vorbești într-un mod care nu te ajută și zici despre tine ești prost sau nu ești în stare de nimic, întreabă-te: ’Ce mi-ar zice prietenul meu cel mai bun în situația asta?’ Sau: ’Ce i- zice eu celui mai bun prieten în situația asta?’

 

Ce tipuri de gândire ai observat la tine până acum?

Scrie-mi într-un comentariu ce soluții crezi poți folosi. Te provoc fii bun cu tine!

 

Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești!