Ți s-a întâmplat vreodată să ai o discuție cu soțul/soția cu copilul de față? Și apoi el să te întrebe “ce s-a întâmplat”și tu să îi răspunzi “nimic, vorbeam cu tati”.

Sau să vii stresată de la birou și să te trezești cu o sumedenie de întrebări la care nu ai chef să răspunzi și te trezești țipând la copilul tău?

Sau să îți facă o criză de nervi, să se tăvălească pe jos și să te abți cu greu să nu îl bați și apoi începi și tu să țipi?

Mie mi s-au întâmplat multe… am fost în tot felul de situații și de cele mai multe ori nu îmi plăcea cum reacționam.

Pentru că vinovăția mă însoțea după evenimente, am început că caut metode și să mă întreb cum pot reacționa așa cum îmi doresc. În primul rand am înțeles că nu ne naștem părinți și că nici copiii nu vin cu manuale de utilizare. Multe din metodele care ne vin în momentele grele sunt cele pe care le-am învățat de la părinții noștri.

Poate ți s-a întâmplat și tie să auzi un părinte spunandu-i băiețelului său, atunci când lacrimile i se înodau în barbă “Nu mai plânge, că nu ești fetiță”. Ei bine, aceasta este genul de replică lasată “moștenire”. Ajungem să spunem sau să facem lucruri fară să ne întrebăm dacă folosesc cu adevărat și dacă au efecte pozitive în viețile copiilor noștri.

Am început să merg la cursuri, să fac coaching, să citesc. Am învățat mai multe despre cum funcționează copiii, cum funcționez eu, ce trezește copilul în mine și prin această înțelegere mi-a fost mai ușor să reacționez așa cum mi-am dorit.

Vreau să împărtășesc cu tine câteva din metodele pe care le-am învățat și au funcționat

1. Du-te la nivelul lui

Când vorbim cu copiii noștri, merită să creem întâi conectarea cu ei și adevărata conectare începe prin a ne poziționa la nivelul lor sau să îi aducem pe ei la nivelul nostru. Ochi în ochi, de la același nivel, apoi să îi comunicam mesajul dorit.

2. Spune-i că nu e vina lui

Când te cerți cu partenerul în fața copilului și acesta te întreabă ce s-a întâmplat, întoarce-te și explică-i pe înțelesul lui tema dicuției și spune-i că este despre voi, nu despre el. Când sunt mici, copiii au tendința de a lua evenimentele personal și să creadă că lucrurile se întâmplă din vina lor. De aceea e important să le explicăm, pe înțelesul lor, ce s-a întâmplat și să le menționăm ce nu e din vina lor.

3. Explică-i cât poți pe înțelesul lui ceea ce te întreabă

În loc de o replică de genul: “ești prea mic ca să înțelegi”, merită să îi dăm un răspuns în cuvinte cât mai simple.

4. Conține emoțiile copilului tău

Când sunt mici, pot avea crize de nervi, țipete, tăvăleli. Li se întâmplă lucruri pe care nu știu să le gestioneze, îi năvălesc emoțiile și le exprimă. De multe ori ni se întâmplă și nouă să fim irascibili și să nu știm exact de ce sau să nu exprimăm cum ne-am dori emoțiile noastre. Așa că, atunci când îi vedem că țipă, să le spunem că îi vedem, suntem alături de ei și să le dam voie să se exprime. Să îi ținem în brațe dacă ne permit. De obicei, dacă le oferim acest spațiu, descărcarea are loc rapid și revin la bucurie și joacă.

5. Fă diferența între identitate și comportament

De exemplu dacă refuză să salute, sau răspunde obraznic, nu îi spune “ești obraznic”, ci “ai un comportament nepoliticos ”. Astfel, va înțelege că nu el are o problemă, iar comportamentul e ceva ce se poate schimba.

6. Explică-i de ce îi refuzi anumite plăceri

Când vrea tableta sau dulciuri, sau orice altceva tu știi că nu poate avea nelimitat, nu îi spune direct “nu, pentru că așa zic eu/eu știu mai bine” ci mai degrabă explică-i de ce.

Am observat că atunci când le explici motivul, când înțeleg că este spre binele lor și că din iubire le refuzi anumite plăceri, acceptă mult mai ușor refuzul. Împreună, făcând echipă, puteți alege un program de care să se țină.

7. Verifică informațiile transmise mai departe

Genul de replică precum “băieții nu trebuie să plângă niciodată”, merită verificată prin două întrebări: “De unde știu?” și “Cât de benefică îi e copilului meu?”

Sunt multe de spus pe aceasta temă și voi reveni și cu alte informații. Până atunci, dă-ți voie să experimentezi și bucură-te de rezultate.

Alături de tine în schimbarea pe care ți-o dorești,

Alina Tudor semnatura 1